Wie maken van ons werk het leukste werk ever? Precies: de mensen met een goed verhaal, een onzinnige passie, een gloeiende ambitie, een jaloersmakende gekte, een mooie missie, een ongekend talent. We delen hun inspiratie graag met je.
NR1. Sebastiaan van der Lans. Samen met zijn bedrijf Van Ons ontwikkelen we apps, portals en sites voor onze opdrachtgevers.
Het bureau waaraan Sebastiaan zit, is niet zijn bureau: “Ik ben vanwege COVID19 van kantoor verbannen. Thuis is een no go met een fulltime bellende recruiter als vriend” lacht hij. “Ik heb absolute stilte nodig als ik werk. Ik wil dat alles helemaal perfect is om me heen, anders kan ik niets. Dus ik ben heel blij met deze tijdelijke kantoorplek.”
Met timestamps krijgt het internet normen en waarden
Sebastiaan van der Lans, bedenker van WordProof, is op missie.
Hij heeft toegang tot CEO’s en overheden in de hele wereld. Richtte in 2006 samen met Robert van Eekhout web en appbureau Van Ons op, is bedenker, baas en oprichter van WordProof en won daarmee onlangs met 29,5 van de in totaal 30 jurypunten de ‘ Blockchains for Social Good’ award van de Europese Commissie, de Horizon2020 EIC-prijs. Met WordProof heeft Sebastiaan een missie: het internet wereldwijd van normen en waarden voorzien. Dit door content met behulp van blockchain te timestampen. Oké, vertel?
Normen en waarden voor het internet?
“Het internet was ontworpen om computers met computers te laten communiceren. Ze hebben geen dromen, geven niet om macht, zoeken geen zelfverrijking. Mensen, de gebruikers ervan, hebben die onhebbelijkheden wel. Het is inmiddels een rommeltje op internet. Zo erg zelfs dat internet een eigen realiteit ontwikkelt. Een niet zo prettige werkelijkheid die weer terugkaatst naar onze samenleving. Fake nieuws, complottheorieën, informatie bubbels; allemaal ontwikkelingen die onze maatschappij ontwrichten. Dat kunnen we fixen. Met timestamps en met behulp van blockchain introduceert WordProof transparantie en verantwoording op het net.
Wat zijn timestamps?
We worden beïnvloed door de informatie die we delen. Of het nu om een onbenullig feitje gaat of om levensreddende data: informatie moet betrouwbaar zijn. Door te timestampen geef je content een unieke vingerafdruk. Je geeft ermee aan wanneer (vaak op de seconde nauwkeurig) content gepubliceerd, veranderd, verwijderd of verzonden is. Dat kan tekst, beeld, data, leveringsvoorwaarden, letterlijk alles zijn wat je op het net zet. Daarmee claim je de content, maak je de herkomst transparant en geeft je content context. Essentieel om plagiaat, fake news en identiteitsfraude te bestrijden!
Wat heeft blockchain daarmee te maken?
Blockchain-technologie zorgt ervoor dat de content heel transparant en gecontroleerd telkens opnieuw getimestampt kan worden. Soms wel elke halve seconde, zodat real time helder is wanneer en waar er iemand iets verandert in de content. Super belangrijk: als CNN iets publiceert, kopiëren er in de volgende seconde al duizenden sites die informatie.
Het is onmisbare open source technologie om transparantie en accountability aan het net te koppelen. Het grappige is dat iedereen Blockchain kent van Bitcoin, maar dat blockchain in 1991 oorspronkelijk juist werd uitgevonden om integriteit van informatie aan te tonen.
En WordProof gaat het net opvoeden?
Haha jazeker, maar wij niet alleen. De markt van timestampen bestaat nog niet; we zijn een categorie aan het creëren die we The Trusted Web noemen. WordProof is leverancier van de tools voor een trusted web. Hoe meer spelers/concurrenten hoe liever. Europa is met GDPR toonaangevend in de wereld en wij zijn met WordProof in Europa de nummer 1 op het gebied van blockchain voor de publieke zaak. Daardoor (en doordat veel decision makers dankzij corona thuis achter hun schermen veel bereikbaarder zijn) komen we bij vrijwel elk bedrijf binnen op het hoogste niveau. We ondersteunen met WordProof meerdere blockchains en zoeken brede adoptie. We gaan overheden, zoekmachines, beleidsmakers, site owners, webshops, marktplaatsen, consumenten bereiken en hen de noodzaak van het Trusted Web laten zien.
Waar ben je over 5 jaar?
Ik werk op het moment 80 tot 100 uur per week. We zijn nu met 8 even hard werkende mensen zo’n 15 maanden actief. Onze ambitie is dat alle content die ertoe doet getimestampt wordt. Dat consumenten om timestamps vragen, overheden timestampen verplicht gaan stellen en dat zoekmachines getimpestampte content maximaal gaan belonen. We zijn daarnaast bezig met de WordProof Academy. We zijn inmiddels met verschillende overheden in gesprek, leiden ook overheden op. Grote bedrijven als Yoast zijn partner; tegelijkertijd willen we ook kleine partijen blijven interesseren. We gaan voor brede adoptie. En dat kan: iedereen met WordPress en Shopify kan in 5 minuten WordProof installeren en voor alle anderen is er onze API. Dus ik ga eind 2021 voor 25 miljoen timestamps. Over 5 jaar zal timestampen niet meer weg te denken zijn: je hebt niet getimestampt? Wat heb jij te verbergen?!
Door Maartje van Niedek