De kracht van animatie

Wij zijn visuele wezens: we kijken plaatjes liever dan dat we lezen. Daarom zijn animaties zo fijn: de beelden bewegen en de voice-over legt uit. Je hoeft geen letter te lezen en krijgt alles hapklaar voorgeschoteld. Heerlijk toch? Vandaar dat we in communicatie steeds vaker kiezen voor geanimeerde beelden. Van grafieken tot how to-filmpjes. Bijvoorbeeld zo:

 

Profs maken natuurlijk de mooiste animaties. En soms vraagt je klus om een custom made pracht exemplaar. Maar daar zit een prijskaartje aan. Voor veel regelmatig terugkerende video’s, zoals how-to’s of Q&A’s, kun je goed zelf aan de slag. Lekker pragmatisch, financieel interessant, het is leuk én prima te doen. Ooit werkte je zomaar 4 maanden aan een animatie van 2 minuten. Nu ben je met wat mazzel binnen een dag klaar.

 

Animeren in 7 stappen

Stap 1: script schrijven met Word of Pages

Weet je wat je wilt vertellen? Schrijf de tekst uit in een script. Dat maakt het inspreken veel makkelijker. Beschrijf ook wat het beeld doet. Zorg dat het (ook qua timing) klopt. Bij het monteren heb je het denkwerk dan al gedaan en hoef je beelden en tekst alleen maar te koppelen.

Stap 2: puppet instellen
Een tekening die je animeert, noem je een puppet. Knipperen, lachen, zwaaien: je puppet kan het allemaal. Maar je moet zo’n puppet wel eerst even instellen. Nou ja: even? Gelukkig hoef je dat maar één keer te doen. Wij kiezen er soms voor dit onderdeel wél door een animator te laten doen. Zo’n specialist is gewoon sneller dan wij.

Stap 3: inspreken met Adobe Audition of Garageband

Script klaar, tekst geoefend? En staat de microfoon aan? Tijd om in te spreken. Lukt het niet meteen? No worries, gewoon opnieuw beginnen, net zolang tot je tevreden bent.

Stap 4: animeren met Adobe Character (Animator)

Tijd om te animeren. Importeer je spraakopname, plaats het in de Timeline en klik op ‘Compute Lip Sync from Scene Audio’. Nu kan je puppet praten! Cool hè? En dan ben je toe aan (vind ik) het leukste onderdeel: beweging opnemen. Steek je handen in de lucht, lach lekker breed en trek je wenkbrauwen omhoog. Kijken collega’s je raar aan? Lekker negeren. Straks zijn ze jaloers op jouw animatie. Echt.

Stap 5: achtergrond en animatie importeren met Adobe After Effects

Je kunt echt van alles doen met de achtergrond. Van bureau op kantoor tot regenbogen met eenhoorns. Importeer de achtergrond en het Character-bestand in After Effects. Nu staat alles op één plek. Bijna klaar.

Stap 6: monteren met Adobe Première Pro

Blij met de animatie? Oké, monteren dan. Importeer alle beelden in Première Pro. Pak je script er even bij en check welke beelden je waar bedacht hebt. Knip, plak en zet alles op de juiste plek.

Stap 7: renderen met Adobe Media Encoder

Goed bezig! Tot slot ga je renderen. Met Media Encoder maak je van het filmpje een filmbestand. MP4 is standaard en kan gewoon geplaatst worden op YouTube, Facebook en Instagram.

 

Zoeken, zoeken, zoeken…

Kom je er niet helemaal uit? YouTube en Google weten echt alles. Ik vond ooit deze video van Okay Samurai. Hij legt alles heel duidelijk uit. Voor je het weet ben je een animatiewonder.

 

Zelf aan de slag met animeren?
Jeroen helpt je graag op weg!

jeroen.vanede@eenanderbureau.nl

06 40 24 90 43